Här är den! Listan på de mest besprutade frukterna

Har du inte råd att hålla dig till en helt ekologisk shoppinglista, vill jag här hjälpa dig att göra några medvetna val i frukt- och grönsaksdisken. Där finns det frukter och grönsaker som är extra utsatta för kemikalier. Satsa på ekofrukten i dessa fall.

Frukter obesprutadeJa, men lite skit rensar magen, tänker du kanske. Problemet är bara att kroppen måste ta lite skit från så många håll, och vi vet inte säkert hur alla dessa bekämpningsmedel påverkar oss och vår miljö på lång sikt. Enligt WHO:s rapport – en genomgång av tio års världsledande forskning – visar det sig att cancer, diabetes och fetma kan ha en koppling till hormonstörande ämnen som vi får i oss dagligen. Läs mer i WHO:s rapport här

 

 

Så, här kommer nu listan:

 1. Vindruvor
 2. Bananer
 3. Äpplen
 4. Jordgubbar
 5. Odlade blåbär
 6. Nektariner
 7. Persikor
 8. Ananas

Även svenska frukter besprutas mycket och kom ihåg att närodlat betyder inte att det är ekologiskt. Här kommer våra värstingar:

 1. Äpplen
 2. Jordgubbar

Tänk på att tvätta frukter ordentligt. En del av kemikalierna kan tvättas bort med bikarbonat. Gnugga frukten med bikarbonat. Kemikalierna neutraliseras och kan lättare sköljas bort. Bra va!

Inom kort kommer listan på de värst besprutade grönsakerna.

31 reaktioner till “Här är den! Listan på de mest besprutade frukterna

Lägg till

 1. Mkt bra info – tack! Tänkte inte på att odlade blåbär är illa dessa har jag i min müsli varje morgon så de ska jag börja tvätta noggrannare.

 2. Bra och informativ blogg! Skrämmande men mycket tankeväckande och nyttig läsning. Det här med bananer kände jag till, men vindruvor… Bra att hålla i minnet när man väljer vin och glögg i jul…

  1. Jo, stämmer. Mycket av gifterna försvinner om du skalar äpplet. Men det är också så att det är i skalet som mycket av näringen sitter. Nu köper jag nästan all min frukt ekologisk men annars ser jag till att tvätta ordentligt.

 3. Varför ska man tvätta frukt med bikarbonat när man kan köpa ekologiskt!! Köper ni oekologiskt bidrar ni ju till att besprutningen fortgår…

 4. har blivit mycket mer medveten om sånt här på senare tid, och jag försöker alltid köpa ekologiskt. Vindruvor visste jag om, samma med bananer. Heja ekologiskt!

  1. Köper du eko har du inte lika mycket gifter på frukt och grönsaker. Men jag tvättar alltid noga. Det kan tyvärr finnas rester av bekämpningsmedel kvar om odlingen ligger bredvid en konvetionell odling som smutsar ner jorden och ekoodlingar runt omkring.

  2. Du ska ju tvätta också för att skölja bort smitta av jordbakterier, magsjukevirus o springmask tex, det där som du inte dör av men som är onödigt att bli sjuk av. Många som tagit i frukten på dess väg…

 5. Längtar till sommaren och ekologiska jordgubbar. Har en eko-odling med självplock alldeles i närheten hemma. Tyvärr hade de missväxt ifjol. Så jag håller tummarna denna säsongen.

 6. Jag försöker numera köpa allt ekologiskt. Förr tänkte jag ”bara” på vad jag själv får i mig – nu tänker jag ännu mer på vad de som arbetar med besprutad frukt utsätts för i form av gifter.

  Kram
  //Linda

 7. Bananer skalar man ju. Bör väl inte spela så stor roll? Ekologiska bananer brukar kosta mer än dubbla pengen.

  1. Tyvärr hjälper det inte att skala. Giftet tränger sig in i alla fall. Nyliga studier visar att oekologiska bananer har rester av bekämpningsmedel inne i själva bananen och ekologiska inga. Sedan är det dags att tänka på de som arbetar på bananplantagen också. De stackarna blir fullkomligt marinerade i gifter. För att inte tala om hur mycket av dessa gifter som också sprids ut i naturen.

  2. Det stämmer som Cdrotte skrev men sen måste du byta mataffär om det kostar mer än det dubbla, jag brukar se 10-15% skillnad, ibland samma pris och ibland är dom tom billigare än snuskbananer under en kampanj vecka. Har aldrig sett mer än 25% dyrare nånstans senaste 5 åren iaf. Handlar mest på willys, ica och coop.

 8. Köp ekologiskt eller om man tycker det är för dyrt, köp mindre frukt. Tror inte giftiga bekämpningsmedel bara sitter i skalet. Det har ju kommit rapporter om att gifterma tom går igenom bananens tjocka skal så då kan jag inte tänka mig att det skulle hjälpa att skala tex äpplen. Å om fler köper eko så bidrar det ju till att affärer tar in mer eko och priset kanske då kan sänkas något. Har hört om flera Icabutiker som bojkottat icke ekologiska bananer och hoppas att fler hänger på och även gör likadant med andra frukter och grönsaker.

 9. Köp mindre frukt? Var väl inte riktigt ett bra initiativ. Men att köpa en banan på ICA av ekologisk sort för ca 7kr st känns sådär kul.

 10. Iaf i Gbg är det nu för tiden samma priser på kravbananer och kembananer i många affärer – här blev det enorm skillnad på efterfrågan efter GPs reportage. Plötsligt agerade alla och priserna sjönk således!
  😊😊
  Såg också någon bild från handlare som skrivit ”förvaras utom räckhåll för barn” på kembananerna men det vet jag inte om det stämmer (själv skulle jag aldrig ge mitt barn sådana)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑