En soffa utan kemikalier

Den där soffan du sitter och slappar i om kvällarna kan läcka giftiga kemikalier som går rakt in i din kropp. Jo, så är det! En ny soffa till exempel, kan ge förhöjda halter av flamskyddsmedel i blodet i upp till ett år.

Det stannar dessvärre inte där. Flamskyddsmedel, perflourerade ämnen, antimögelmedel, formaldehyd och ftalater är några av de vanligaste tillsatserna i möbler och textilier. Dessa tillsatser antas dessutom vara cancerframkallande, hormon- och reproduktionsstörande, allergi- och astmaframkallande och miljöfarliga. Fräscht!

Under de senaste femtio åren har en mängd nya kemikalier tillkommit i vår närmiljö och fler och fler forskare varnar nu för att vi utsätts för ett gigantiskt biologiskt experiment.

Men vad ska jag köpa för soffa då?

Det bästa är att köpa en ekologisk eller miljömärkt soffa. De är dyra, jag vet. Ett annat alternativ är att köpa en begagnad kvalitetssoffa men då undvika syntetmaterial i möjligaste mån.

Obs! Kom ihåg att lukta på möbeln! Luktar den illa, fränt eller konstigt, avstå från köp.

Lästips: Förgiftad av Rick Smith

Miljömärkt och ekologisk soffaEn soffa som du kan känna dig helt lugn med är Norrgavels svanenmärkta soffor som är gjorda helt i naturmaterial där miljö och ekologi alltid står i fokus. Snygga Soffan 100 kan jag absolut tänka mig att krypa upp i.

Miljömärkta soffor

Ire möbel har även tagit fram en svanenmärkt soffa, Rejoin Svanen. En modulsoffa som du kan sätta ihop som du vill och den finns i många olika färger.

En reaktion till “En soffa utan kemikalier

Lägg till

  1. Norrgavel är fantastiskt. Tyvärr köpte vi en annan soffa för fyra år sedan. Jag minns att jag frågade om den men fick inget svar. Nu har den stått i förvaring i nästan tre år pga utlandsflytt så jag hoppas den har läkt mest möjligt och är mindre giftig nu.

    Bra blogg förresten! Keep up the good work!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑