Varning för konservburkar – BPA

Alltså, hur kommer det sig att Sverige sackar efter i kemikaliepolitiken? Länder som Frankrike, Danmark och Belgien ligger i framkant medan vi tappar fart. Va Va Va?

Hormonstörande konservburkarJa ok, vi följde med de andra EU-länderna när det gällde förbudet mot ämnet Bisfenol A (BPA) i barnmatsburkar förra året. Men, varför sätter inte vi ner foten och går hela vägen som Frankrike till exempel. Där ska ämnet fasas ut och vara helt förbjudet i alla föremål som kommer i kontakt med livsmedel från och med 2015. Ett annat exempel är Danmark som förbjöd flera bekymmersamma ftalater, trotsade EU och riskerade att hamna i EU-domstol. När det gäller BPA har man länge vetat att det är ett hormonstörande ämne, ändå tillåts det användas i material som kommer i kontakt med mat. Visst finns det gränsvärden för hur mycket en produkt får innehålla, men vi kommer ju i kontakt med tusentals produkter som innehåller BPA. Hur blir det då? Väldigt dåligt, har det visat sig. Giftig badankaForskare tror att BPA kan ligga bakom sjukdomar som bröstcancer, prostatacancer, ADHD och diabetes. Och det värsta är att vi verkar fullständigt marineras i giftet. BPA förekommer i leksaker, plastflaskor, plastförpackningar, ytan på min laptop och kvitton. Men det som sannolikt är den primära exponeringskällan för de flesta människor är den inre beklädnaden hos praktiskt taget varenda konservburk som finns i vartenda hem och livsmedelsbutik. Nu i valårstider lovas det förbättringar från både höger och vänster, så klart. Som vanligt får vi se vad som händer sedan, men debatten gillar vi. Elda på! Så länge, undvik att äta mat från konservburkar av metall. Burkarna innehåller ofta BPA på insidan, vilket har visat sig släppa till maten. Hos Karolinska Institutet kan du läsa mer om BPA och i vilka andra produkter det kan förekomma. Kolla också in youtube-filmen där ledande forskare reder ut ett och annat om BPA Välj tetra istället för konserver! Ni missade väl inte Svenska Dagbladets artikelserie ”Bisfenolfällan” för något år sedan? Två reportrar gjorde ett experiment där de ville testa halten av BPA i sitt blod. Under ett par dagar utsatte de sig för extra höga doser BPA genom att äta konservdiet. Resultatet är rätt obehagligt. Läs!

En reaktion till “Varning för konservburkar – BPA

Lägg till

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑