Giftfri matlagning del 2 – Tävling

De där svarta plastiga revolutionerande köksredskapen som kom någon gång i början på 2000-talet. Gastromax hette märket tror jag och produktplaceringen i TV:s alla matprogram var enorm. I olika färger kunde man se dem. Sen gick larmet. Ooops, de var visst giftiga.

Giftfria köksredskapDet cancerframkallande ämnet Anilin hade tydligen hamnat i de snygga stekspadarna och pincetterna. Konstigt, det ämnet fick ju inte förekomma i material som kommer i kontakt med livsmedel, hmm. Idag har det visserligen blivit bättringar och företagen säger sig garantera att ämnet inte finns i deras produkter nu, men det dyker ändå upp i vissa undersökningar. Läs mer om det här hos Livsmedelsverket. För min del är det enkelt. Inga plastredskap i köket. Jag har hittills kört rostfritt och vanliga träredskap, tills för några dagar sedan då jag fick äran att prova något nytt – ekologisk bambu.

Ett helt fantastiskt hållbart och giftfritt material som känns mjukt och lent i handen, ungefär som smörkniven i träslöjden. Läs mer om redskapen här hos Lapland Eco Store.

För att du nu ska komma igång med din giftfria matlagning tänker jag idag tillsammans med Lapland Eco Store ge dig chansen att vinna ett set om tre stycken Bambu köksredskap, de du ser här på bilden. Jag har handlat många av mina köksartiklar i deras butik och kan varmt rekommendera och gå i god för att det är bra och snygga grejer.

Tävling!

Så, för att just dessa tre fina redskap från Bambu ska bli dina vill jag att du svarar på följande frågor:

 1.      Vad är bambu? (svaret hittar ni via länken hos Lapland Eco Store)
 2.      Vad är ditt bästa tips för en giftfri matlagning?

Skriv ditt svar i kommentarsfältet med namn och kontakt. Uppge kontaktuppgifter så jag kan få tag på dig som vinner, t.ex: mail, bloggadress eller Facebooksida.

Ni har fram till kl. 23.59 måndag den 31 mars att vara med och tävla. Tävlingen är öppen för alla med adress i Sverige, Norge, Finland och Danmark.

Lycka till!

 

26 reaktioner till “Giftfri matlagning del 2 – Tävling

Lägg till

  1. Bambu är ett gräs. Att laga maten själv från grunden, självklart med eko-varor 🙂 och med tre giftfria banburedskap så behöver man inte mycket mer än en gryta eller två. s_j_ee@hotmail.com

 1. 1. ett gräs.
  2. Handla ekologiskt, odla själv, gör en översyn av redskap och använd det som påverkar minst negativt.

 2. 1. Bambu är en växt/gräs
  2. Odla ätbart med ekologiska frön i ekologisk jord. Plocka ätbara växter i naturen samt svamp, bär.

 3. 1. Gräs
  2. Laga mat från grunden med råvaror som är ekologiska, kravmärkta och undvika plastbyttor och plastredskap. Odla eget, om inte annat så på fönsterbrädan.

 4. 1. Bambu är ett gräs.
  2. Använd enbart ekologiska produkter samt redskap i trä, metall, gjutjärn, glas eller bambu.

 5. 1. Bambu är ett gräs
  2. Tänk ”byt till eko” i hela matlagningskedjan: råvara, tillagning, servering och förvaring av matrester.

 6. 1. Ett gräs
  2. Naturgummi nappar till min lille och bortrensning av så mycket plast som möjligt. Vårt nya hallgolv kommer garanterat att vara trä eller linoleum.

 7. Mitt bästa tips för ekologisk matlagning är att börja med råvaran. Ställ dig själv frågan, ”Vad kan jag odla själv?”. Då vet du vad du stoppar i dig!
  Min bästa odlarkompis är mina höns. De omvandlar mina matrester till ägg och på köpet får jag gödsel till nya odlingar. Självhushållning i ett nötskal 🙂

 8. 1. Bambu är en sorts gräs/växt
  2. Bästa tipset på giftfri matlagning är att använda så naturliga råvaror och redskap som möjligt. Trä,glas, rostfritt stål, gjutjärn ja egentligen allt som dina farföräldrar använde är troligen både giftfritt och miljövänligt. Laga mer mat från grunden och ha glädje och kontroll över vad du äter.

 9. 1. Bambu är ett gräs
  2. Jag försöker undvika konservburkar för att slippa bisfenol.

  Jag har legat i startgroparna för plastbantning här hemma i månader – hoppas på vinst så att jag tar mig ur startgroparna nån gång 🙂

 10. 1. Bambu är världens snabbast växande gräs, som dessutom inte kräver någon kostgödsling eller bekämpningsmedel! (Vilket underbart material)

  2. Mitt tipps: Att göra sig av med alla sina plast-lunchlådor och helst med all plast i köket över huvudtaget.

 11. 1. Bambu är ett sorts gräs och den snabbast växande plantan i världen.
  2. Tillaga så mycket som möjligt själv från grunden, då vet man vad allting inehåller.

 12. 1. Bambu är ett slags gräs, och växer otroligt snabbt. 2. Bästa tipset är att undvika plast i köket, äta naturliga råvaror och tillaga mycket för grunden. Konserver är också ett big no no här hemma. Jag plockar även själv från skogen och odlar egen mat, det kan ju också vara ett tips.

 13. 1. Bambu är en grässort/Växt
  2. Tänk helhet. Allt från råvara till hur man tillagar och sparar energi.

 14. 1. Bambu är ett slags gräs, alltså inte ett tädslag
  Som många tror.. Dessutom är bambun den snabbast växande plantan i världen.
  2. Använd endast ekologiska ingredienser, (skölja grönsaker etc noga säger sig självt) om du ska steka så använd inte teflonpanna. Som redskap bör du använda bambu, ärvda äldre träredskap eller vanliga bestick.
  Servera på porslin eller ekologiska bambu eller trädfat. Använd rostfria matlådor.
  🙂

 15. 1. Bambu är ett sorts gräs
  2. Mitt bästa tips för giftfri matlagning är att jag noga studerar innehållsförteckningar innan jag köper något. Jag försöker undvika soja, GMO, palmolja och multinationella företag. Lösningen: ekologiskt och Fairtrade! Det är inte så farligt dyrt utan handlar bara om prioriteringar. Det är värt det alla gånger för både planeten och en själv. Dessutom är maten alltid godare när den kan avnjutas med gott samvete!

 16. 1. Bambu är en växt/gräs
  2.Har levt med plast och Tupperware burkar etc. i massor. Håller nu på att ta rensa i röran och försöka gögra så gott jag kan.Tänker verka stort i det lilla och att ta lite eftersom,skapa ett intresse och dela med mig av erfarenheter.Plastmatlådorna ryker bort först.Solglitter till er alla,ha fortsatt fina dagar/Maria♥

 17. 1. Ett gräs
  2. Odla dina egna grönsaker. Köp närodlat och tillaga all mat från grunden. På det sättet får du både naturligare mat och du lagar in kärlek i maten. =)

 18. Hej,
  1. Bambu är ”ett värderingsstyrt företag som fokuserar på förnybara material och hållbara affärsmetoder”, men det är ju såklart också samlingsnamnet på olika gräs.

  2. Mitt bästa tips för en giftfri matlagning är att försöka tänka så rent som möjligt. Ska någon maträtt lagas, försök att laga den från grunden med bra råvaror som helst inte blivit förpackade i tvivelaktiga kärl. Säger receptet att du ska använda en produkt som inte hittas efter denna ”rena” princip, se om du kan byta ut den till något annat likvärdigt istället. Vem vet, det kanske till och med blir godare? 🙂

 19. 1. Gräs
  2. Ekologiska råvaror, gärna vegetariskt, tillagas med hjälp av redskap av/i t.ex. trä/bambu, rostfritt, gjutjärn, glas, keramik. Undvika plast, teflon, non-stick och annat läskigt (t.ex. margarin)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑