Giftfri matlagning del 3 – Plastfolie

PlastfolieJag fortsätter att pusha er till att plastbanta i köket. Häromdagen blev jag varse hur det ligger till med den där plastfolien som ligger omslingrad runt vår mat allt som oftast. Tidigare var all plastfolie gjord av det mycket giftiga och hormonstörande plasten PVC. Efter en tid märkte man tack och lov att de farliga mjukgörande ftalaterna som finns i plasten vandrade över i maten och då speciellt till fet mat som t ex ost eller kött. Nu för tiden är plastfolien som vi använder hemma oftast gjord av polyeten, och den innehåller inte mjukgörare. Men plastfilmen som används i butik är ofta tillverkad av PVC. Den används fortfarande där för att plasta in frukt och grönt. Problemet är bara att butikspersonalen ofta inte vet skillnaden mellan de olika plastfilmerna, så när du köper butikspackad ost eller kött är risken ganska stor att din mat är full med ftalater.

Irriterad? Jag med!

Packa om maten

plastfolieNär du köper din ost eller annan fet mat över disk, se då till att packa om den när du kommer hem. Och då helst inte i plast. Använd istället rostfria matlådor eller glasskålar. Osten mår bäst och ser absolut snyggast ut i en ostkupa av glas. Själv började jag även använda Bee’s Wrap förra veckan. Ett organiskt folie i bomull och bivax. Jag provade det runt helgens frukostbröd. Det funkade jättebra. Ett mycket bra alternativ till plastfolien. Det fina är att du bara tvättar av den för att sedan använda den igen.

 

Håll koll på plastsymbolen

PVC-plast märks med trekanten och siffran 3. 3 betyder PVC och ska alltså undvikas. Polyeten har istället siffran 4 i trekanten och är ok. Men för miljöns skull, välj mer hållbara alternativ. Kolla in den här fantastiska kortfilmen ”I love plastic” så förstår ni varför. Läs även mer här om de olika plastsymbolerna.

 

Plastaymboler
Bra alternativ till plastfolie

Bee’s wrap – ett naturligt och ekovänligt folie

Rostfria matlådor i glas och rostfritt hos Medvetenmini

Rostfria matlådor i glas och rostfritt hos Rekoleko

Rostfria matlådor Clas Ohlson

Ostkupa i glas Sagaform

 

Läs mer här: Livsmedelsverket, Livsmedelsverket, Naturskyddsföreningen,

One response

  1. Måste tipsa om IKEAs relativt nya serie Förtrolig, ungsfasta, stapelbara förvaringskärl av glas med tätslutande lock av plast. Perfekta för förvaring av mat i kyl och frys. De är mycket prisvärda, från 19 kr styck och uppåt – vilket är trevligt om man har många gamla sunkiga förvaringsburkar av plast att byta ut :-).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

toxicolour

Din guide i kemosfären

Beauty Comes Clean

Din giftfria vardag

- Oberoende miljövänlig

Din giftfria vardag

Louise Konsumentkoll

Din giftfria vardag

Naturskyddsföreningens bloggar

Här hittar du alla våra bloggar.