De 10 bästa materialen för en hållbar renovering

Vi har precis flyttat och renoverat en äldre och sliten lägenhet som verkligen var i behov av en del omvårdnad. Det var totalt kaos i några månader. Från att vi tänkt oss en liten renovering, utvecklades projektet till något betydligt mer omfattande när vi väl började skrapa lite på ytan. Lättare blev det heller inte när jag började läsa på om vad som döljer sig i många av de byggmaterial som står till buds idag och som vidare belastar inomhusluften till en härlig cocktail av kemikalier.

RenoveringSom du redan vet är jag så fruktansvärt trött på den slentrianmässiga användningen av kemikalier i vårt samhälle. Men jag vill naturligtvis fortfarande ha ett schyst och modernt liv (tro mig, jag är inte amish). Därför blir jag så glad när jag hittar företag och personer som på ett aktivt och medvetet sätt arbetar med att minska bruket av kemikalier men tipsar om hållbara och snygga alternativ. Byggfabriken och Ekobyggportalen är två av dem, som med praktiska och handfasta tips hjälpte mig genom hela byggprocessen.

Så här ligger det till. Enligt Ekobyggportalen utgörs många hus idag sorligt nog av en blandning av bl.a. lösningsmedel, mjukgörare och flamskyddsmedel vilket avges från material som vidare letar sig in i våra kroppar. Det vi bygger in i husen får vi i oss genom inandning eller genom huden.

Ett enkelt tips är så klart att välja byggmaterial som är så naturliga som möjligt eller åtminstone miljömärkta. Då kan du vara ganska säker på att du får ett sunt inomhusklimat utan några kemikalier som frigörs. Men ibland gömmer det sig tyvärr kemikalier i sådant som vi tror är naturligt.

Exempel på dåliga material är: 

Cellplast

Laminat

Mineralull

Spånplattor ( MDF och de flesta andra byggskivor)

Fogskum

Lim och klister

Plastfärg/latexfärg

Plastgolv/PVC-golv/plast, plast, plast och plast

Strukturtapet/våtrumstapet

Träskydd

Här har du hela listan på det du bör se upp med när du ska renovera eller bygga nytt.

 

Tips på bra material är: 

Trä

Tegel

Sten

Lera

Halm

Lin

Hampa

Cellulosaisolering

Miljömärkta väggfärger

Miljövänliga papperstapeter

Efter en lång och utdragen process är vi nu äntligen klara, men gissa om det nu känns bra att med säkerhet veta att vi inte har målat, tapetserat eller byggt in hormonstörande och cancerframkallande ämnen i sovrum och barnkammare.

Läs även mer på bloggen Sunda Huset hur man bygger ett giftfritt hus

 

5 reaktioner till “De 10 bästa materialen för en hållbar renovering

Lägg till

  1. Bra Annie att du håller Dig uppdaterad. Får konsultera Dig sedan när det skall göras nåt. Själv har jag infostopp i skallen. Hårddisk Full.

    Kram på Er

    Ann-Sofi Örn Broberg NYANNS Ramverkstad Stackvägen 11b 19134 SOLLENTUNA

    0709 917 666

  2. Hej! Bra blogg! Jag är också lätt besatt av att försöka minimera alla läskiga kemikalier som virvlar runt omkring oss. Ska snart renovera köket och blev lite nyfiken på vilken färg ni använde när ni målade lägenheten?

    1. Hej och tack! Där vi målade om försökte jag hålla mig till så miljövänliga färger som möjligt. Blev faktiskt glatt överraskad över att det finns mycket att välja på i vanliga större byggvaruhus med färgavdelningar. I sovrummen ville jag däremot inte måla alls. Där valde vi papperstapeter. Men det finns helt giftfria färger som t.ex. linoljefärg utan lösningsmedel och lerfärg. När jag renoverade mitt förra kök använde jag linoljefärg och det blev jättefint. Man måste dock ha lite tålamod för torktiderna är långa :). Lycka till!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑